2019-1.1.1-PIACI-KFI pályázat

A Volvarber Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 2019. decemberében 254 930 183 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert el a 2019-1.1.1-PIACI-KFI kódszámú, Piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatása konstrukció keretében.

A talajszennyezés kevert jellege, a homogenitás hiánya gátolja a kifinomultabb kármentesítési technológiák elterjedését és a tervezett fejlesztésekkel ennek a problémának a megoldásában / enyhítésében kívánunk egy beszállítói / szolgáltatói szerepet betölteni az olajjal szennyezett talajok kármentesítésével foglalkozó cégek számára. 

A tervezett konkrét fejlesztéseink a következők:

1.         Talajelőkészítő modul

képes lesz a különféle típusú talajok előkezelésére, a szennyezett talaj szemcseméret szerinti szelektálására, mely alapkövetelmény a kifinomultabb technológiák esetében. Ez a kavitációs alapú SCORER technológia esetében 8 mm-nél kisebb talajszemcseátmérőt és a talaj homogenitását és megfelelő nedvességtartalmát jelenti. A modul önmagában arra is alkalmas lesz, hogy az eredendően már magas, mintegy 25% feletti olajtartalmat minimális energiafelhasználás mellett akár 40%-kal csökkentse. 

2.         Utókezelő / Vízvisszanyerő modul

A kezelt talajnak a későbbi hasznosítástól függően különböző kármentesítési kritériumoknak kell megfelelnie. Ez a modul lehetővé teszi a megtisztított anyag maradék olajtartalmának további csökkentését, és a felhasznált víz mintegy 50%-ának visszanyerését. 

3.         Központi monitorozást és irányítást végző informatikai rendszer a teljes kármentesítési folyamatot monitorozza, elemzi és a meghatározott működési normáktól való eltérés esetén megfelelő beavatkozást eszközöl, valamint a napi könyvelési és naplózási műveleteket végez.

Jelenleg nincs a 'piacon' olyan Talajelőkészítő- és utókezelő rendszer, amely az olajjal szennyezett talaj előfeldolgozására lenne optimalizálva.

A fejlesztésekkel az általunk is preferált SCORER Európa egyik vezető kármentesítő technológiája lehet, a globális piacon is meghatározó jelenléttel.

A pályázati finanszírozás hiányában a rendelkezésünkre álló kavitációs technológiát az eredendően homogén olajtartályiszap kezelésére alkalmaznánk a fejlesztésekhez szükséges erőforrások biztosításáig.  A projekt megvalósítását 2020. március hónapban megkezdtük, a tervezett befejezés 2022. február nem volt tartható a kialakult piaci viszonyok miatt. A projekt 6 hónap hosszabbítást kapott a válalt feladatok befejezésére, melyet sikerrel teljesített. 

A pályázat során létrejött fejlesztések eredményeképp lehetővé vált számunkra, hogy integrált környezetkármentesítési szolgáltatásainkat ügyfeleink részére szélsőséges időjárási viszonyok és különféle talajtípusok esetén is megajánlhatjuk, mely tevékenységből származó bevétel biztosítja a pályázatban támasztott megtérülési elvárásokat.